Борисов и Давутоглу възродиха идеята за доставка на азербайджански газ

14:30, 15 дек 15 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възраждаме идеята за доставка на азербайджански газ. Искаме нашия газоразпределител "Балкан", който започваме да правим с Гърция, да направи разпределение на газ от всички посоки, от които ще идва "синьото гориво". Искаме да направим така, че да можем да пренасяме газ от различни държави и да не прескачаме никого. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Ахмет Давутоглу, който е на посещение у нас, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Борисов каза още, че отношенията между Турция и Русия трябва да се подобрят, "защото газовите потоци, които ще минават през България, ще текат от всякъде".

От своя страна турският премиер Давутоглу благодари на Борисов за подкрепата, която му оказва пред Европейския съюз. Двамата са говорили и за ограничаване на миграционния натиск върху страната ни.

Миграционния натиск е намалял

Борисов заяви, че благодарение на усилията, които Турция полага "в последните седмици миграционния натиск буквално го няма".

"Най-важен е проблемът с мигрантите в Сирия. Искаме със сърцата и душите си тези хора да останат там, да живеят в домовете си и войната да свърши за тях. В момента в Турция има около два милиона и половина бежанци, при нас проблемът с бежанците е най-голям. Ще се борим за възпрепятстване на незаконната миграция", каза турският премиер.

Той допълни, че с Борисов са уговорили среща на високо равнище по темата с миграцията, между двете страни през април догодина. Тя ще се проведе в България.

"Продължаваме съвместните операции за залавяне на трафикантите. Има лица, които получават огромни пари и се възползват. Ние с колегата Давутоглу дадохме пример как ще се занимаем с тях", посочи българският премиер.

С оградата по границата ще борим икономическите мигранти

На въпрос на турските медии дали хуманната политика на Европейския съюз позволява изграждането на стена по границата ни с Турция, Бойко Борисов обясни, че оградата е за икономическите мигранти, а не за тези, които бягат от войната.

"Изграждането на стената на границата е с цел да няма нелегални, да знаем кой влиза в Европа. Да не мислите че на нас ни се дават толкова пари за ограда? Не ни се дават, нито на нас, нито на Турция", добави Борисов.

Борисов заяви подкрепата си за влизане на Турция в Европейския съюз

Премиерът Бойко Борисов пожела на турския си колега по-скоро Турция да успее да покрие критериите за членство в Европейския съюз. От своя страна Давитоглу изрази същата надежда.

"Преговорите между Турция и Европейския съюз продължават. Смятам, че интеграцията ни в съюза ще се случи в кратки срокове, за това очакваме да се отворят новите глави от преговорите още в началото на новата година", каза той.

Премиерите отново коментираха и отношенията между Турция и Русия, след като южните ни съседи свалиха руски боен самолет, който според тях е нарушил въздушното пространство на страната.

"Между Турция и Русия напрежението беше резултат на стъпка да защити своето въздушно пространство. Отношенията между Турция и Русия са важни за световния мир", посочи Давутоглу и добави, че Турция е готова да говори с Русия по всякакви въпроси.

Давутоглу заяви, че докато той е на власт отношенията между България и Турция ще бъдат приятелски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама