Област Русе разполага със 118 доброволци от общо 2460 в страната

14:42, 15 дек 15 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
118 са доброволците в област Русе, а общо 2460 са в цяла България. На практика всички общини в областта имат поне по едно формирование, като по този показател Русенско е на първо място в страната. Тези данни бяха съобщени по време на семинар, свързан с работата на доброволните формирования в областта. 

Организатори на семинара са Областна администрация, съвместно с Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението – Русе. Той бе открит от областният управител доц. д-р Стефко Бурджиев и неговият заместник Явор Янчев, а участие взеха множество представители на ресорните служби, сред които началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов, експерти и специалисти от общините в областта. 

От представения анализ стана ясно, че през последните години доброволците в страната се увеличават, като само за няколко години броят им се е удвоил до сегашните 2460 човека. Преобладаващата част от тях все още са мъже (95%), но се забелязва все по-често участие и на жените в доброволческите формирования. Възрастта на доброволците варира в широки граници, като най-многобройни са тези над 40 години, и предимно във възрастовата група над 60. Младежите обаче бележат ръст през последните години, предимно в по-големите населени места в областта. 

Множество са обаче и проблемите пред доброволците. Нито едно от формированията не е преминало през пълния набор обучителни модули, тяхната екипировка и оборудване също е непълна или на места липсва. Като сериозен проблем бе отчетена липсата на планове за взаимодействие с доброволческите и официалните структури в Русе и Бяла. Документацията, с която трябва да се справят доброволците също спъва донякъде тяхната дейност.

Въпреки всички тези недостатъци, комисар Павлов изтъкна изключителната важност на доброволческите екипи, които са първите, които се отзовават на тежки произшествия или извънредни ситуации до пристигането на спасителните служби. В тази връзка бяха представени нормативните актове, регламентиращи работата на доброволците, тяхната подготовка и обучението им за работа със специализирана техника. 

Семинарът приключи с обща дискусия, в която отново бяха разгледани проблемите на доброволчеството, както и евентуални законодателни промени, които да улеснят работата на формированията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама