Русенецът акад. Васил Казанджиев получи високото държавно отличие "Св. Паисий Хилендарски"

15:46, 15 дек 15 / Култура 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенецът, академик Васил Казанджиев, беше тържествено удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, която му беше връчена лично от министър-председателя на Република България – Бойко Борисов, вчера. Видният композитор, диригент и педагог беше номиниран от Община Русе за високите си заслуги и постижения, съобщава прес центърът на местната администрация.

Наградата е учредена с постановление на Министерския съвет от 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. 

Академик Васил Казанджиев е световноизвестен български композитор, диригент и педагог, роден на 10 септември 1934 в Русе. През 1952 г. завършва гимназия, а през 1957 – Българска държавна консерватория. Учи композиция в класа на проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Влади Симеонов. Още като студент в Академията той завоюва лауреатско звание за творбата си  „Симфониета“ за голям симфоничен оркестър на Шестия международен младежки фестивал в Москва през 1957, когато журито е председателствано от самия Дмитрий Шостакович.

Започва кариерата си като диригент в Софийската опера (1957-64). През 1962 основава камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и работи като негов главен диригент до 1978 г. Под ръководството на Казанджиев, съставът придобива голяма международна известност и се превръща в един от водещите камерни ансамбли в Европа. 

Между 1979 и 1993 г. Васил Казанджиев заема поста главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – период, свързан с особено силни творчески постижения в биографията на Радиооркестъра.   През 2005 г. е избран за член-кореспондент на БАН. На 12.01.2009 г., на основание чл. 9 ал. 9 от Правилника за избиране на академици и член-кореспонденти на БАН, Управителният съвет на БАН избира чл.-кор. Васил Казанджиев за Академик в направление „Творци на изкуството“.

Автор е на множество музикални произведения: пет симфонии, разнообразни творби за симфоничен оркестър, музика към филми и театрални постановки, хорови и камерни творби. В началото на новото столетие той работи активно като композитор, представяйки с голям успех своя симфонична и камерна музика на различни международни фестивали и музикални форуми в България и в чужбина. През 1999 е удостоен със званието „почетен гражданин“ на град Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама