Делото срещу Станишев тръгна, отново ще разпитват Бойко Борисов, Алексей Петров и Петко Сертов

15:52, 15 дек 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той е подсъдим за загубени седем документа с класифицирана информация от времето, когато беше министър-председател. След като в продължение на няколко години производството срещу Станишев не тръгна, днес съдия Александра Йорданова даде ход на делото.

Станишев е обвинен, че между 4 ноември 2005 г. и 10 септември 2009 г. е загубил седем секретни документа. Според разследването деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.

Припомняме, че съдът не даваше ход на делото няколко пъти. Първото заседание беше през март 2014 г. Тогава делото не можа да тръгне, защото прокуратурата не беше изпратила обвинителния акт на Станишев. Това се случи и на следващите две заседания. Стигна се до периода, когато Станишев стана евродепутат и получи имунитет. Делото за загубените документи беше прекратено. Имунитетът му беше свален и делото възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Лидерът на ПЕС не се яви лично в СГС днес, а на заседанието присъстваха защитниците му адвокат Ина Лулчева и колегата й Васил Василев. Те поискаха да се проведат наново разпитите на всички свидетели, които изобщо не са малко. Мотивът за искането им е, че не са присъствали на предишните разпити. По думите на адвокат Василев показанията на свидетелите са еднотипни и тенденциозни и не са изяснени твърде много ключови факти и обстоятелства. Съдът уважи искането на юристите, въпреки че новите разпити ще проточат делото допълнително.

През следващите пет месеца на определени дати ще бъдат разпитани много ключови свидетели. През март ще бъдат призовани премиерът Бойко Борисов, бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, първият шеф на ДАНС Петко Сертов. Сред хората, които отново ще дадат показания, са и бившият  зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, Иван Чопанов и Емил Кошлуков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама