ОбС в Добрич не прие предложение за извънредна сесия за такса "смет"

16:18, 15 дек 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
План-сметката за чистота на Добрич за 2016 г. единодушно не бе приета от общинските съветници на заседанието им днес. Предвиждаше се, според нея, разходът за бюджета на Общината да е 8 113 529 лева. Планираният размер на приходите от такса битови отпадъци за 2016 г. е в размер на 5 350 000 лв., съгласно приетата тригодишна бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. Председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси Атанас Атанасов съобщи, че тя не приема предложената план-сметка. И препоръча размерът й да остане на нивото от 2015 г., когато тя е била 7 330 565 лева. Посочено бе, че към 10 декември разходите за чистота в Добрич възлизат на 6 020 000 лева т.е. предполага се, че ще има достатъчен буфер от средства, ако план-сметката се запази на нивото от тази година.

Финансовият зам.-кмет Елка Димова обясни, че към момента общинската администрация не предвижда увеличение на размера на таксата за битови отпадъци и недостигът от средства ще се покрие с общински приходи.

Общинският съветник от ГЕРБ и бивш зам.-кмет Иван Колев предложи да се проведе извънредна тематична сесия, на която да се обсъдят промени на размера на таксата за битови отпадъци. Посочи, че, по време на предизборната си кампания от Реформаторския блок са обещали намаление на таксата. Неговото предложение бе сесията да бъде на 29 или 30 декември, за да има време за 14 дни обществено обсъждане, а направените промени да влязат в сила от 1 януари 2016 г. Колев припомни, че сега таксата за битови отпадъци е 3,5 промила. Той посочи, че има и други предложения от граждани за намаление на местни данъци и такси.

Зам.-кметът арх. Боян Коларов обясни, че участниците в предизборната кампания Реформаторският блок никога не са казвали, че таксата за битови отпадъци трябва да бъде намалена, а че тя се определя по несправедлива методика. „Истинската промяна, която аз обещавах на гражданите на Добрич, е те да могат най-после да формират политиките на града“, обясни арх. Коларов. И добави, че намерението е да се проведат мащабни обществени обсъждания, за да се вземат решения, които да удовлетворяват в най-голяма степен гражданите на Добрич.  Промяната в числата няма да настъпи през 2016 г., а през 2016 г. ще разговаряме с гражданите, за да търсим правилния път, каза още арх. Коларов.

Според кмета Йордан Йорданов, такава тематична сесия може да се проведе през януари, когато се приема бюджетът на общината.

Предложението за извънредна сесия не мога да събере достатъчна подкрепа в залата и бе отхвърлено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама