Изготвена е Областна стратегия за развитие на социалните услуги в Разградско

16:18, 15 дек 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща на Областната работна група за разработване на Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Разград (2016–2020), се състоя днес в областната администрация, съобщиха от пресцентъра на институцията.

На срещата беше обсъден и приет окончателен вариант на Доклад на Областен анализ на ситуацията и потребностите от социални услуги в област Разград и на Областната стратегия, която до края на годината ще бъде представена за обсъждане и одобрение на заседание на Областния съвет за развитие.

Документът е част от реализирането на секторните политики в областта. Стратегията е създадена в процес на партньорство между заинтересованите страни в региона – областна и общинските администрации, териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане (АСП), местни структури на централната държавна власт, доставчици на социални услуги, неправителствени организации, като СНЦ „Жанета” и СНЦ „Център на НПО в Разград”.

Стратегическите и специфични цели, мерките и дейностите на Областната стратегия са изведени въз основа на заключенията и препоръките от общинските анализи, направените проучвания и обобщения анализ на ситуацията на областно ниво, както и установените потребности на рисковите групи в областта.

Основната цел, заложена в стратегията, е да се създадат условия за пълноценно участие в обществения живот на хората в неравностойно положение и с риск от социално изключване, чрез предоставянето на достъпни и качествени социални услуги и грижа.

Стратегията включва планирането на конкретни социални услуги за всички възрасти и уязвими групи, като особено значение се отдава на децата, хората с увреждания и старите хора.

В географско отношение документът покрива всички общини на територията на област Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама