Коалиция срещу тероризма създаде Саудитска Арабия

16:47, 15 дек 15 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Саудитска Арабия обяви създаването на ислямска военна коалиция от 34 страни, които заедно ще се борят срещу тероризма, съобщава "Ройтерс".

Обединението ще включва Йордания, Турция, Карар и Пакистан. Командният щаб ще се намира в столицата Рияд. Държавната информационна агенция SPA съобщи, че в коалицията влизат и някои от най-силните държави от Персийския залив като Египет и Турция.

Иран няма да се включи в коалицията.

"Коалицията ще се справи с "проблема на ислямския свят с тероризма и ще бъде партньор в световен мащаб на борбата с този бич", заяви саудитският министър на отбраната и заместник-престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд по време на пресконференция в Рияд.

На въпрос дали ислямската коалиция ще се бори само с "Ислямска държава" Салман отговори, че "ще бори с всяка терористична организация, която се появи”.

Договорености ще бъдат направени за "координация с приятелски миролюбиви народи и международни организации в името на подкрепа на международните усилия за борба с тероризма”, добавя агенцията. 

По-рано САЩ призоваха към по-широко международно участие в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Вашингтон предупреди, че Турция трябва да предприеме по-сериозни мерки, за да контролира границите си със Сирия и Саудитска Арабия, както и страните от Персийския залив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама