„Коронясват“ Божидар Димитров с тракийски венец, не е от Сирия

17:06, 15 дек 15 / Култура 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров продължава да получава подаръци за 70-годишния си юбилей.

Днес пресцентърът на НИМ информира медиите, че Димитров е получил подарък  оригинален царски златен тракийски венец от I век пр.н.е. Той му е бил връчен от частния колекционер Добромир Петров. Тъй като Димитров съгласно закона за културното наследство, няма право да притежава и един античен пирон, веднага дарява венеца на музея.

Венците са изключителна рядкост – досега са открити не повече от 5-6 в държавни и частни колекции. НИМ досега е имал само един – открит преди няколко години в с. Златиница, Елховско.

В последващо съобщение от НИМ уточниха, че венецът е купен от Добромир Петров от антикварна галерия в САЩ с  всичките необходими документи и с тях е внесен в  България.  

„Разбира се, през главата ни мина мисълта, дали венецът не е част от сирийското древно културно наследство, което в последно време се разпродава от джихадистите, но бързо се сетихме, че Тракия в Сирия през I век не е имало“, поясняват от НИМ и добавят, че музейните специалисти Гавраил Лазов, Елка Пенкова и Любава Конова, смятат, че венецът е от богато погребение на някой от последните тракийски царе или на член на неговото семейство от I век пр. Хр.   

Не е известно и от кой край на страната е изкопан венецът, вероятно от иманяри, а после изнесен и продаден в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама