Адвокатът на Масларова: Един министър не трябва да знае колко му струват плочките

17:08, 15 дек 15 25 762 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Един министър не знае колко му струват плочките“. Това беше един от аргументите на адвокат Ина Лулчева в защита на бившия социален министър от тройната коалиция Емилия Масларова, обвинена в присвояване в особено големи размери - 11 млн. лв. от общо 19 млн. лв., предназначени за ремонт на социален дом в Стара Загора.

Днес Софийският градски съд (СГС) оправда Масларова и още четирима, определяни като помагачи в присвояването на голямата сума. Според експерти, за ремонта на социалния дом са използвани едва 8 млн. лв. от общо 19 млн. лв. държавни пари. Въпреки обстоятелствата съдът оправда обвиняемите – закономерно решение според адвокат Лулчева. Тя дори определи като несериозно отношението на обвинението и обясни защо мисли така:

„Да се обвинява обаче един министър, че е присвоил пари, защото фирмата, изпълнявала поръчката е купила плочки за 15 лв., като е можело за 5 лв. - това говори за едно несериозно отношение на обвинението. Аз твърдя, че никой министър не знае колко струват плочките на пазара и не му е работа. Министърът има ангажимент да проведе общиствената поръчка, както е по закон“, смята Ина Лулчева.

„Беше направен един опит да се криминализира една стопанска дейност, която се осъществява ежедневно. Използваха се чисто популистки похвати, както много често става, че видите ли тук е осъществен един много скъп ремонт, който е могъл да бъде по-евтин. Това е поредният случай, в който липсата на доказателства се заменяше с тези непрекъснати внушения“, добави още адвокат Лулчева.

Юристката е адвокат по много от т.нар. „знакови дела“ в държавата, включително и делото срещу Сергей Станишев. Попитана защо всички ключови дела продължават години и рядко има осъдени, Лулчева каза, че съдът не може да носи отговорност, защото преценява доказателствата. Тя дори даде определение на понятието „знаково дело“.

„Знаковите дела са знакови с това, че се търси не престъплението, въз основа на което да се образува дело и да се установи кое е лицето, което го е извършило, след като е установено, че има престъпление. А са знакови, защото са знакови по името на човека, т.е. - определяме един човек за знаков и му търсим какво обвинение да му повдигнем.

И когато обръщаме логиката на процеса: не дело за престъплението, за което да обвиним човек, а дело за човека, на който търсим да измислим едно престъпление, те ще свършат по този начин. Обречени са!", заяви юристката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама