Намалиха двойно глобата за липса на "Гражданска отговорност“

17:25, 15 дек 15 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Глобата за липса на задължителната "Гражданска отговорност" беше намалена двойно от депутатите. Те решиха санкцията при първо подобно нарушение да бъде 250 лв., като до момента тя беше между 400 и 600 лв. При повторно нарушение пък глобата ще е 800 лв. 

Депутатите решиха застраховките „Гражданска отговорност“ и „Каско“ да могат да се сключват онлайн. Това стана по време на второто гласуване на Кодекса на застраховането, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според текста от кодекса, застрахователният договор може да бъде сключен от разстояние само по един от следните начини: в електронна форма чрез квалифицирани електронни подписи на страните; на хартиен носител със саморъчни подписи на страните и чрез сайт в интернет.

При сключване на онлайн застраховка „Гражданска отговорност” и „Злополука” на пътници в средствата за обществен превоз, застрахователят или посредникът е длъжен в срок от три работни дни от подписването на договора да предостави на застраховащия договор на хартиен носител като препис. Той обаче трябва да бъде подписан саморъчно от застрахователя или посредника.

С така приетия текст застрахователите, които предлагат онлайн застраховки, са длъжни да създадат сайт в интернет. Хората, които сключат застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите си чрез сайт на застраховател или застрахователен посредник могат да го направят без да се подписват, ако са заплатили съответната вноска чрез същия сайт с кредитна или дебитна карта, издадена на името на човека, който се застрахова.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев подновяването на застраховката ще отнеме не повече от 10 минути на компютъра. Самият той обясни още преди около две седмици, че това ще доведе до поевтиняване на застраховките с от 20 до 40 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама