Традиционният коледен концерт "Да празнуваме заедно" за поредна година събра русенски деца от всички етнически групи

18:24, 15 дек 15 / Култура 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондация „Етническа хармония“ организира празничен Коледен концерт тази вечер в Пленарната зала на Община Русе. Над 120 деца и младежи от различни етнически групи се изявиха на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно”.

В програмата бяха включени разнообразни арменски, български, турски, руски, ромски танци, вокални и инструментални изпълнения. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси. 

Най-новото ревю „Приказни герои” на Професионална гимназия по облекло откри концерта под надслов „Приказно вълшебство” и потопи публиката в тайнството на коледните празници. Тереза Тодорова и Серджо Авакян поздравиха всички гости на концерта с най-новите песни от своя репертоар. 

Български и руски коледни песни изпяха децата от Детска хорова студия с ръководител Теодора Петрова. Коледари отправиха наричания за здраве и благоденствие за всички присъстващи. В програмата редовно се включва арменският танцов състав „Хоменътмен”. Турски, български и ромски фолклор представиха децата от дружество „Гюнеш”. Малките балеринки от състава на Снежана Байчева при читалище „Захари Стоянов” покажаха наученото през годината. 

В програмата бяха включени и театрални етюди и стихотворения на изявени деца от детски градини и училища на града. И тази година добрият Дядо Коледа подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също имаше възможност да се наслади на Коледни кулинарни шедьоври.

„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен и това доказваме всяка година, събирайки деца от различни етнически групи на една сцена. Младите таланти се готвят през цялата година за този концерт, за да покажат най-доброто от себе си. Пред публика те се чувстват безкрайно щастливи и оценени по достойнство“, твърди Румяна Куцарова, председател на фондация „Етническа хармония“.

Концертът „Да празнуваме заедно“, организиран от фондация „Етническа хармония“, се провежда за 19-та поредна година. Идеята е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни нобеловият лауреат Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония. Концертът е и призив към всички да сме по-толерантни към различните от нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама