Пуснаха движението по обновеното Кръгово кръстовище в Русе (снимки)

19:43, 15 дек 15 25 1228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-сетне бе възстановено движението по обновеното Кръгово кръстовище в централната част на Русе. Това се случи повече от 2 часа и половина след обявения първоначално 17 ч. на днешния 15 декември - около 19:36 ч.

Ремонтните дейности обаче очевидно ще продължават с довършителни дейности по подлезите, част от които са все още затворени. Това важи и за асансьорите, които следва да улеснят достъпа на хора с увреждания, майки с колички и т.н. Все пак енергоспестяващото осветление и озеленяването на част от прилежащите пространства, вече са факт. (Снимките, приложени към материала са направени в периода 16:45 - 19:40 ч.).

Ремонтните дейности са част от мащабния проект за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе", който включва още свързване на квартал "Родина" с бул. "Липник" с "пробива Кауфланд", изграждане на 14 км велоалеи, въвеждане на електронна система за таксуване на пътници в градския транспорт, оформяне на бус ленти по бул. "Цар Освободител", изграждане на нови улици и подобряване на трафика и в квартал "Чародейка" и др.

Преустройството на кръстовището между булевардите "Липник", "Цар Освободител" и "Скобелев" всъщност започна още преди години, но обектът бе замразен и засипан с пръст поради липса на средства. Именно благодарение на 30-милионния проект той бе подновен едва наскоро.

Първите смели прогнози сочеха, че строително-ремонтните дейности ще започнат още през лятото на 2013 г., други, че това ще се случи през лятото на 2014 г. или пък пролетта на 2014 г., а след това се гарантираше, че до юли 2015 г. целият проект ще бъде завършен. Заради обжалвания на съответните обществени поръчки обаче това не се сбъдна.

Консорциум "Монолитпътконсулт груп", съставен от "Пътинженеринг“ ООД от Русе, "Монолит“ АД от Хасково, „Инжконсултпроект“ ООД от Варна и „Джи Ти Ер груп“ ЕООД с управител и собственик Пламен Атанасов Цветков от Русе, се зае с проектиране и реконструкция на кръговото движение по "Липник", доизграждане на пешеходен подлез в района и обособяване на лента за движение на автобуси по бул. "Цар Освободител". Договорът е за 8 762 697.82 лв. без ДДС и бе сключен едва на 14 април 2014 г.

Консорциум "Еротрансинженеринг", съставен от "Пътинженеринг" ООД Русе, "П.С.ЕРО" Русе, "Евротранспроект“ ООД София, отговаряше за друга важна част от проекта за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе". Той проектира и построи подлез за обществен градски транспорт, автомобили и велосипеди и нова улица между квартал "Родина" и центъра - т. нар. пробив Кауфланд. Договорът е сключен в началото на 2014 г. и е на стойност 5 705 411 лв. без ДДС.

Така първата копка на реконструкцията на Кръговото бе едва на 28 ноември 2014 г. Друг компонент от 30-милионния проект -  изграждането на 14 км велоалеи стартира на практика едва през септември 2015 г.

Нови прогнози от април т.г. за пусковия срок на Кръговото сочеха, че това е края на годината, а след това се посочваше дори месец ноември.

Последва и поетапно затваряне за движение на натовареното кръстовище първо за масовия транспорт от 8 ноември т.г. с обещанието това да приключи до 20 декември, а след това дори и за обществения - от 10 до 14 декември.

Все пак, по време на съвещание във връзка с подготовката на Община Русе и кметствата за посрещане на зимния сезон на 20 ноември т.г., кметът Пламен Стоилов обяви категорично, че движението по "пробива Кауфланд" и Кръговото тръгва на 15 декември.

Така с днешното въвеждане в експлоатация на кръстовището, по което минава над 80% от трафика в града, дългогодишното очакване приключи и русенци имат на разположение нов пътен участък, който се очаква да подобри значително трафика на автомобили, велосипедисти и пешеходци в централната част на Русе.

Както вече съобщихме, по-рано днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов, заедно със своя заместник инж. Димитър Наков, инспектира изцяло реконструираното кръгово кръстовище.

Кметът и неговият заместник провериха и строителството на пробива, който свързва кв. „Родина“ с центъра на града и осигурява по-добра достъпност за хиляди жители на нашия град. Предстои пробивът да бъде пуснат за движение на превозните средства утре, отново в 17 ч.

В края на тази седмица на нарочна пресконференция се очаква да бъдат представени официално и резултатите от целия мащабен проект за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама