И съдебните заседатели подкрепиха съдиите с искане за съдебна реформа

20:48, 15 дек 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на съдебните заседатели в България обяви пълната си подкрепа към съдиите, които настояват за реална съдебна реформа. В писмо до Съюза на съдиите съдебните заседатели подчертават, че като представители на обществото в тази система изпитват „на гърба си острата необходимост от такава действаща реформа”, съобщава специализираният сайт "Съдебни репортажи".

От Съюза на съдебните заседатели напомнят, че 4 години водят битка за нормативно уреждане на института “съдебен заседател” в България, регламентира на участието на обществото в съдебния процес и дефиниране на правата, задълженията и отговорностите на заседателите. “Бяхме свидетели на прехвърляне на топката между Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието, без никоя компетентна институция да предприеме реални действия за решаване на проблемите ни и като краен резултат вече четири години около 7000 съдебни заседатели в страната работят без наредба и правила”, се сочи в писмото подписано от Емилия Николова.

“Ето защо ние разбираме исканията на съдиите за спешна реформа, която всички знаем, че е безалтернативна. Обществото се нуждае от повишаване на доверието в съдебната система и във възможността й да гарантира равенство пред закона и справедливост. Ето защо ви подкрепяме в стремежа към независимо, честно, безпристрастно и справедливо правосъдие”, подчертават съдебните заседатели.

Подкрепа към съдиите обявиха и от Холандската съдийска организация „Съдии за съдии“, които разпространиха на сайта си резюме на събитията около бламирането на поправките в Конституцията. От холандската организация изразяват силна подкрепа към българските си колеги от Съюза на съдии и позицията им за необходимостта от истинска съдебна реформа. В сайта на организацията е разпространено и писмото на ССБ, с което съсловната организация се обръща към гражданите, за да обясни защо реформата е необходима. Холандските съдии посочват, че писмото на ССБ е „исторически ход“.

И Българската асоциация по европейско право застава зад съдиите. “Считаме, че провеждането на реални промени, насочени към гарантиране на независимостта и самоуправлението на съда, отчетност, обективен и прозрачен ред на назначаване, атестация, израстване и дисциплинарна отговорност на магистратите, както и прилагането на ефективни механизми за противодействие на корупцията в съдебната система, е от жизнено значение за съществуването на върховенство на правото в България”, посочват от асоциацията. В писмото се казва, че „като юристи и граждани на Република България и на Европейския съюз декларираме своята подкрепа за решителни промени в съдебната система, които не на думи, а на практика да осигурят преодоляването на нейните пороци, на които сме свидетели от години и които поставят под въпрос достойното място на страната ни в Обединена Европа”.

Вчера най-големият полицейски синдикат също подкрепи исканията на съдиите, а близо 400 граждани дойдоха пред Съдебната палата в подкрепа на съдиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама