Магистрала "Хемус" ще се строи скъпо от две фирми с влияние

23:18, 15 дек 15 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строителните фирми, които ще работят по 60 км от автомагистрала „Хемус”, са избрани само за седмица след отварянето на офертите. Консорциумът на „ПТС груп” и „Джи Пи груп” печелят обществената поръчка. Това става ясно от публикуваното крайно класиране на сайта на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП).

„ПТС груп”, която е свързана с депутата Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, ще вземе 500 млн. лева, а сочената за близка до генералния директор на „Лукоил България” Валентин Златев „Джи Пи груп” – 300 млн. лева, пише „Капитал”. Обявените цени са без ДДС.

От конкурса са отпаднали кандидатите, които са предложили най-ниски цени. Това са офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската фирма "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената, която "Хемус БГ" е предложила, е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на консорциума на „ПТС груп”. Турската компания пък предлага с 50 млн. лв. по-евтина оферта.

Избраните строителни фирми са получили най-много точки за техническа оферта, а не за ценова. Решението на НКСИП може да бъде обжалвано в 10-дневен срок след получаването му от страните. Таксата за обжалване е 2% от прогнозната цена на договора, но не повече от 15 хиляди лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама