Доверието в кабинета е спаднало с над 4% за седмица

00:02, 16 дек 15 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С над 4% е паднала подкрепата за правителството на Бойко Борисов само за седмица – от 47,1% на 43%. Това показва допитване на „Алфа Рисърч” сред обществото. То е проведено на 7 декември и на 14 декември. Тези, които смятат управлението на кабинета за неуспешно, се увеличават от 47,1% на 51,7%. Останалите граждани, включили се в допитването, са без мнение.

Падането на доверието е грешка на ГЕРБ, каза журналистът Петко Георгиев в предаването „Референдум” на БНТ. По неговите думи 90 % от българите искат радикална реформа в съдебната власт, но тя е отхвърлена в Народното събрание. По този начин правителството се противопоставя за пореден път на преобладаващата обществена воля, допълни той.

Според политолога Борис Попиванов кризисната ситуация постепенно ще се успокоява. Това ще стане, защото не се променя нито формулата на управлението, нито неговите приоритети, нито основният начин, по който действат четирите партии в управляващото мнозинство.

Политологът доц. Антоний Гълъбов изрази безпокойството си, че тези, които искат Реформаторският блок да напусне управлението, искат еднопартийно правителство.

„Големият проблем за мен е в това, че оттук нататък управлението ще бъде много по-предвидимо, тъй като ще бъде много по-хомогенно, ако ДСБ се оттегли в опозиция. От друга страна това ще загуби до голяма степен хоризонта на реформи, който и без това не беше висок“, добави той.

Реакцията на ДСБ след оставката на правосъдния министър Христо Иванов беше определена като шизофрения от математика и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов. От своя страна Иван Стамболов – Сула каза, че ще има борба за преразпределение на министерските постове и допълни, че „няма да се свърши с оттеглянето на правосъдния министър“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама