Изложба показва във Велико Търново творчеството на френския график Андре Дьорен

07:58, 16 дек 15 / Култура 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба, посветена на творчеството на прочутия френски график Андре Дьорен гостува във Велико Търново.

Експозицията „Сатирикон” бе официално открита тази вечер от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков и посланика на Република Франция Ксавие Лапер дьо Кабан. Тя е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а организатори са Посолството на Република Франция, Френският културен институт и Община Велико Търново.

Експозицията ще остане в старата българска столица до края на годината. Интересът към нея бе голям още от първия ден.

„От името на великотърновската общественост благодаря на Посолството на Република Франция, на нашия гост посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и на Френския културен институт. Изложбата е един достоен коледен подарък за любителите на изкуството, жителите и гостите на нашия град. За всеки художник е особено интересно да се запознае с творчеството на Андре Дьорен”, каза по време на откриването Ганчо Карабаджаков.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан припомни, че Велико Търново е бил първият град, посетен от него след встъпването му в длъжност. Дипломатът каза, че е щастлив отново да гостува в старопрестолния град и го определи като един от  културните центрове на България.

„Една от мисиите на посолството е да популяризира френската култура и изкуство в цялата страна, не само в София”, добави Ксавие Лапер дьо Кабан.

Директорът на общинската дирекция „Култура” Нелина Църова припомни, че Андре Дьорен е сред най-дръзките и същевременно оспорвани художници на своето време.

„В началото на XX век двамата с Анри Матис предизвикват революция в изобразителното изкуство. Те загърбват ценностите на класическото изкуство и академизма и залагат на първичните усещания. В творбите си те проявяват инстинктивност, стигаща дори до необузданост”, разказа Нелица Църова.

В годините след Първата световна война Дьорен става една от главните фигури в Париж по време на периода ”Луди години”. Негови приятели са Вламенк , Брак, Пикасо, Аполинер,  Реноар, Балтус. Всички, които го познават, са силно впечатлени от оригиналните му идеи, чувството му за независимост и многоликия му талант.

Заедно с Брак и Пикасо Дьорен участва в създаването  на кубизма. Известен е и като илюстратор на лирични произведения на свои съвременници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама