76-годишен шуменец бе измамен по телефона от “цивилни полицаи”

10:07, 16 дек 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
76-годишен мъж от Шумен е измамен с 1500 лева след телефонно обаждане, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Около 17.30 часа вчера неизвестен позвънил на домашния телефон на мъжа, представил се за сина му и му съобщил, че се нуждае от парична сума за лечение в болнично заведение. Мъжът казал, че няма син и затворил телефона.

Малко по-късно му се обадил мъж, който се представил за полицейски служител. Обяснил, че разговорът е засечен, че се касае за измама и помолил мъжа да съдейства, за да бъде хванат измамникът. За целта било необходимо да хвърли през терасата парична сума, с уговорката, че колкото по-голяма е тя, толкова по-голяма тежест ще в съда. 76-годишният мъж хвърлил през терасата 1500 лева с идеята, че помага на цивилни полицейски служители да задържат на място телефонен измамник.

 Малко по-късно разбрал, че е измамен.

Започнато е досъдебно производство.

От пресцентъра на МВР в Шумен алармират, че в обръщение е още един сценарий за измама. Измамниците се представят за полицейски служители, най-вече за  криминалисти. По телефона обясняват, че са засекли телефонни измамници и настояват за съдействие. Призовават хората да съдействат на полицията и да предадат на ало измамниците исканата сума, като обещават, че те ще бъдат наблизо и ще ги задържат.

Ако имате съмнения, че се опитват да ви измамят, се обадете за съвет на дежурните в полицията. Телефоните са 054 877- 221 и 054 854-510.

От МВР призовават гражданите да не дават по никакъв повод личните си данни и пари искани по различни поводи  по телефона. При съмнителни разговори веднага да подадат сигнал на телефон 112.

Всички, които имат възрастни родители и роднини да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама