Реформаторите останаха разединени и при окончателното приемане на Конституцията

11:01, 16 дек 15 / Политика 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторите гласуваха разединено промените в Конституцията на трето четене, предаде репортер на София Topnovini.bg. ДБГ гласуваха „за“ промените, а ДСБ отсъстваха от зала. Конституционните промени минаха с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ, „Патриотичния фронт“ и „Атака“. 

БСП бяха категорично против предложените изменения, защото са "против интересите на народа". Според Янаки Стоилов тези промени няма да спрат нито политически диктуваните съдебни актове, нито купените. „В този сблъсък надделяха ГЕРБ, ДПС, главният прокурор на РБ и правосъдния министър“, посочи Стоилов.

Общо гласовете „за“ промените в Конституцията бяха 189, 39 се обявиха „против“, а един се въздържа.

Те предвиждат парламентът да може да изслушва и приема доклади на главния прокурор, свързани с дейността на прокуратурата. Висшият съдебен съвет (ВСС) пък ще може да осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия. Пленумът ще се състои от всички членове на ВСС, съдийската му колегия от 14 членове, като включва председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд. Шестима от членовете ще се избират пряко от съдиите и шестима от парламента. Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове, като включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член от следователите и петима от НС. Членовете на ВСС от парламентарната квота ще се избират с мнозинство две трети от депутатите.

Припомняме, че именно заради квотоното разпределение на членовете на двете колегии, правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка миналата седмица, след като депутатите го бламираха на второто четене на конституционните промени. След неговото действие, съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че оттегля политическата си подкрепа към правителството и става опозиционен депутат в 43-то Народно събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама