Удостояват учителя от Марково Йордан Семерджиев с орден "Св. св. Кирил и Методий"

12:41, 16 дек 15 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството предлага на президента на България да удостои с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, учителя от пловдивското село Марково Йордан Семерджиев за неговите големи заслуги в областта на образованието и културата. Решението бе взето на днешното заседание на Министерския съвет.

Йордан Семерджиев е роден през 1930 г. в с. Павелско, община Смолян. Завършва Учителския институт в Хасково, а по-късно и СУ "Св. Климент Охридски" със специалност "История и философия". Той е дългогодишен учител в района на Родопите, удостоен със званието "старши преподавател".

Голяма част от образователната му дейност е доброволен труд за организиране и лично ангажиране в курсове за ограмотяване на младежи и по-възрастни хора от Родопския край. Г-н Семерджиев се занимава и с краеведска дейност, като в десет книги пресъздава по-важни епизоди от историческото развитие на селата и учителския труд в Родопите, създава първата музейна сбирка в с. Марково, организира подпомагането с финансови средства на ремонта и подобряване на материалната база на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Марково за посрещане на учебната 2015/2016 г.

Той е автор на книга за Марково, книга за марковския футболен отбор, както и на музейната сбирка в читалището.

Наред с образователната, просветната, изследователската, издателската и организационната дейност Йордан Семерджиев се включва и в организирането на дарителски кампании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама