Община Русе ще кандидатства за ремонт на АГ "Гео Милев" по проект "Красива България"

13:00, 16 дек 15 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе планира да ремонтира сградата на Английската гимназия "Гео Милев" със средства по проект "Красива България", стана ясно в началото на месеца от докладна записка, внесена от администрацията на кмета Пламен Стоилов. В тази връзка на днешното си заседание Общински съвет - Русе официално прие предложението за кандидатстване.

Сградата е строена през 1908 година за френски девически колеж с пансион по проект на италианския архитект Мариано Пернигони. Това е единствената проектирана от него сграда в Русе. Пернигони е автор на проектите на германската кредитна банка на ул. „Княз Александър I Батенберг“ № 6 в София (1897 г.), на централната ЖП гара, на Френския мъжки колеж и хотел „Молле“ в Пловдив и няколко жилищни сгради в София и Пловдив.

Сградата на АГ „Гео Милев“ е архитектурен паметник на недвижимо културно наследство от категория „за сведение“. Тя е Г-образна, триетажна, със сутерен. Конструкцията е масивна, с тухлени сводове в коридора и останалите помещения в сутерена, тухлени сводове в коридорите над първия и втория етаж и „пруски“ свод в останалите помещения, с метални греди и тухлен пълнеж между тях. Тази конструкция е единствената в Русе и представлява определен професионален интерес. Покривът е двускатен, дървена конструкция, покрит с керемиди.

От 1963 година сградата се ползва от АГ „Гео Милев“. През настоящата учебна година в нея учат 484 ученици на възраст 14 до 18 години, сочи общинската администрация.

В резултат на атмосферни влияния са настъпили повреди по фасадата, изразяващи се с подкожушена или изпадала мазилка на места, най-вече около водосточни тръби и корнизи от източната страна, изпадала и обезцветена боя, повреди на покрива – счупени и разместени керемиди, частично изгнила дъсчена обшивка, амортизирани ламаринени обшивки и водосточни тръби.

В случай на одобрение на проектното предложение, в сградата на училището ще бъде извършена подмяна на дограма, ремонт на фасадата и частична подмяна на покривни материали. Ремонтът на фасадата и подмяната на покривни материали ще бъдат съгласувани по реда на Закона за културното наследство съгласно изискванията на чл.151(2) от ЗУТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама