Борисов: Ще има промяна в коалиционното споразумение с реформаторите

13:25, 16 дек 15 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде преформулирано – това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в парламента, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той подчерта, че промяна в Конституцията няма в него.

„Това беше като бонус и нещо допълнително, което да направим в тази сфера. В коалиционно споразумение с конкретни текстове да поемат гаранции партиите, които управляват и подкрепят, че това ще бъде извършено в най-скоро време. Същото касае и т.нар. антикорупционен закон”, допълни Борисов. Поясни, че към днешна дата е получена необходимата подкрепа, за да продължат до петък всички консултации с партиите, чиято подкрепа се очаква в парламента.

По думите му няколко дни хората ще работят по споразумението, за да може в него да се вкарат някои от основните приоритети на отделните министри и след това, което излиза от Министерски съвет да бъде гласувано от Народното събрание.

Промяна в споразумението беше поискана от Движение България на гражданите, като веднага след това идеята беше отхвърлена от ГЕРБ.

Многократно съм казал, че министрите не се избират от мен, каза още Борисов пред журналисти, след като представи кандидатурата за правосъден министър на Екатерина Захариева в парламента.

„Поради това проведохме съвещание с лидерите на РБ и ГЕРБ. Търсихме профил на човек, който има административен опит да продължи започнатото в съдебната реформа, като изхождахме от това че президентът Росен Плевнелиев чрез служебното правителството пръв започна да говори по тази тема. След това партиите от управлението я прегърнаха като своя и продължиха”, коментира Борисов.

Той заяви, че иска всички депутати да бъдат убедени в това, което Захариева предлага, за да няма каквито и да е спънки или недоразумения в работата й. Премиерът увери, че е работил с Екатерина Захариева и знае нейния административен опит и характера й.

„Заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, решихме, че тя би се справила. След това поканихме Борислав Борисов от АБВ и Каракачанов от ПФ, които декларираха, че биха подкрепили такава кандидатура. Сега се срещнахме с ПГ на ГЕРБ, ПФ, АБВ. Затова отложихме за петък гласуването за министър, за да може Захариева да се срещне с всички парламентарни групи”, уточни Борисов.

На въпрос как гледа на вота на недоверие за здравеопазването, Борисов отново заяви, че е абсолютно правилен. „Министър Москов направи много в здравеопазването и това не се харесва на много хора. Работата на опозицията е да използва всеки случаи, когато управляващите са в неизгодни ситуации. Безспорно е, че в момента с оставането на министрите от РБ в управлението и ДСБ в опозиция, създават една прекрасна възможност на БСП да атакува“, каза още Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама