Проучват потребностите от кадри за бизнеса в Стара Загора

14:07, 16 дек 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анкета сред работодателите от Старозагорска област ще проучва потребностите им от  кадри в перспектива от пет и повече години. Това е едно от решенията взето на работна среща днес в областната управа. Проучването ще приключи в края на април догодина, а след обобщаване на резултатите, през септември работодатели и директори на училища ще се съберат, за да обсъдят по-конкретни механизми за подобряване на връзката между училищата и бизнеса.

На работно заседание присъстваха директори на учебни заведения, имащи пряко отношение към държавния план-прием и представители на регионалния бизнес. Тук бяха и областният управител Георги Ранов, заместинкът му Мариана Кръстева, Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образование, представители на работодателски организации, ръководители на големи фирми от областта. Бяха обсъдени възможностите за намиране на по-ефективни начини бизнесът от региона да намира своите кадри, а училищата – подходящите профили, в които да обучават учениците си.

От изказванията на работодателите стана ясно, че в определени професионални направления се чувства остър недостиг на специализирани средни кадри. Такива не достигат в машиностроенето, строителството, мебелната промишленост, производството на резервни части за автомобилостроенето и др. Работодателите споделиха още, че много от младите хора имат ниска самооценка, не умеят да комуникират и не могат сами да презентират своите умения. Според тях средното училище трябва да възпитава и в тази посока. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама