ДПС и БСП няма да подкрепят Захариева за правосъден министър

14:12, 16 дек 15 / Политика 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарните групи на ДПС и БСП няма да подкрепят номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева. Това стана ясно след изказванията на Атанас Мерджанов (БСП) и Четин Казак (ДПС) в парламента, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Говорителят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов каза, че е изненадан от въпроса, дали левицата ще подкрепи Захариева за правосъден министър. По думите му предложението все още не е разгледано и истинските мотиви ще бъдат обявени, когато са дебатите по обсъждането на оставката на Иванов.

„Що се отнася до г-жа Захариева, в случая не е важна персоната, а нагласата и намерението за политика в този сектор. Една година сме свидетели само на обещания и декларации без реални проекти за промени в процесуалните закони. Нищо правенето беше на дневен ред“, каза червеният депутат и допълни, че макар да са приети промените в Конституцията това по никакъв начин не успокоявало гражданите и магистратите, които очакват бърз, справедлив и качествен процес.

По думите на Мерджанов Захариева вече два пъти участва в служебни кабинети и допълни, че „съвсем не може да сподели някакви бляскави успехи от нейното управленско движение. Нямам спомени да се е случило нещо изключително. В тази сфера е нужен авторитет човек.

Попитан как ще гласува БСП, Мерджанов обясни, че столетницата е единствената опозиция в този парламент и съответно всеки сам може да си отговори за този въпрос.

ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър, категоричен бе Четин Казак

„Няма да я подкрепим, не защото имаме съмнения за експертните и професионални качества на предложената кандидатурата, а като знак, че трябва да се подходи много отговорно към този изключително важен ресор. Този ресор се нуждае от много сериозна компетентност, усърдие, отдаденост и изпълнение на мисията, а именно осъществяване на правосъдната реформа“, заяви той.

Предстои в петък (18 декември) да бъде гласувана оставката на Христо Иванов и номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама