ВСС предлага съдиите да работят средно по 1600 часа годишно

15:28, 16 дек 15 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Натовареността на съдиите в България да бъде с граница от 70 до 130 пункта. Един пункт се равнява на 16 часа. Това означава средно по 1600 часа годишно да работи всеки съдия, независимо от броя на делата, които разглежда. Това е предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от експертния доклад за оценка на работната натовареност на съдиите, представено от Калин Калпакчиев на днешното заседание на съвета, предаде репортер на София Topnovini.bg.

То бе прието от членовете на ВСС. При оценката на натовареността ще се отчита вида на делото и тежестта му. Над 130 пункта определя, че съдията е високо натоварен, а над 180 – свръхнатоварен. При емпиричното изследване сред над 1000 съдии са определени над 330 групи дела, отбеляза той.

Правилата ще влязат в сила от 1 април 2016 г. От 1 януари догодина пък ще се стартира специализирана система за делата към тези групи. До края на месец март ще се разработи специално приложение, в което да се нанасят промените относно делата, предлагат още от ВСС.

Някои от членовете на съвета поискаха да бъдат отложени тези срокове, но желанието им не беше удовлетворено. Системата за отчитане на натовареността няма да се смесва със системата за случайно разпределение на делата. Ще бъдат разработени и нови статистически кодове при различните видове дела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама