УМБАЛ-Плевен реализира успешно проект за модернизиране на стойност 14. 5 милиона

15:55, 16 дек 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
УМБАЛ „д-р Георги Странски“ реализира успешно проект "Ремонт, оборудване и модернизиране" на стойност 14 478 328 лева. По случая бе организирана заключителна пресконференция, на която присъства заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването. Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Основни компоненти при реализация на проекта са доставка на медицинска апаратура и изпълнение на строително-монтажни работи свързани с помещенията, в които е монтирана апаратурата, както и осигуряване на достъпна среда.

Към дата 30 ноември 2015 г., УМБАЛ - Плевен са получили различна апаратура за извършване на различни изследвания, сред която дигитална ехографска система с вече изследвани 10 459 пациенти, дигитален мамограф с вече изследвани 8 410 пациенти, ендоскопска апаратура (направени са 1 760 колонскопии и 2 497 гастроскопии), ендоскопска система за автофлуоресцентни изследвания на белиядроб (1 101 бронхоскопии) и др. По проекта бяха позиционирани мултимодален линеен ускорител с многолистен колиматор и съпътстващата гоапаратура, имащ възможност да обработи до 35 пациенти на ден; уредба за интраоперативно KV лъчелечение; пет броя анестезиологични апарати, подсигуряващи 2 350 анестезии на годишна база; четири стерилизационни апарата.

Към проекта бяха извършени строително-ремонтни дейности за подготовка на помещенията за монтаж на изброената апаратура, а за осигуряване на достъпна среда се реализира изграждане на подстъпи и пътеки към помещенията, съобразени с нуждите на хора с увреждания и деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама