БСП – Сливен се противопостави на предложението за увеличение на данъците в общината

16:36, 16 дек 15 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Внесеното предложение за драстично 100% увеличение на данъка върху недвижимите имоти и с 15% на данъка върху превозните средства в Община Сливен от кмета Стефан Радев, без мотиви, без обосновка и без точни и ясни финансови разчети, е груба намеса в собствеността на жителите на общината, особено на коректните платци на данъка. 

Освен това тя ще засегне най-вече хората от града, защото върху тях пада по-голямото увеличение.

Това обяви чрез декларация до медиите БСП – Сливен.

В декларацията още се казва:

Не може обществеността да стои безразлична към това, защото ако сега плащаме 100лв данък, от 2016г ще трябва да плащаме 200 лв. за същите дейности и услуги, които и досега сме получавали.

Ясно е и защо кмета предлага увеличение само на местните данъци, а не на така прокламираната от него и от групата на ГЕРБ такса за битови отпадъци, която уж било крайно необходимо да се вдигне, за да се покриват разходите за сметопочистване, сметосъбиране и депониране. Така само с приходи от данъци, кметът ще може да изразходва събраните средства за всичко, което сам реши, без да има ограничения.

През последните четири години при управлението на кмета Милев, при същите финансови условия, общината успя да привлече над 100 милиона от оперативни програми, като бяха завършени и реализирани редица важни инфраструктурни проекти, без да се увеличават местните данъци и такси, финансовия потенциал и сега е същия, само трябва да се наблегне на събираемостта и да се намерят други допълнителни форми на приходи. Нека да припомним, че тогава групата на ГЕРБ в Общински съвет беше напълно против дори и за минимално увеличение на данъците, даже целенасочено се постараха да ги намалят, което допълнително затрудни работата на кмета Милев.

Поради това групата общински съветници от БСП и всички членове на партията остро осъждаме подобни мерки, които се налагат, без да са съобразени с доходите на гражданите, което заедно с драстичното намаление на държавната субсидия с над 20% на всички дейности в общината, ще доведе до съкращаване на работещите в детски градини, ясли, училища, Социален патронаж, Дом за стари хора, социални работници и общинска администрация.

Настояваме кмета на общината да преосмисли своето предложение и да го оттегли.

За сравнение данъкът за съседните общини е следния:

·         Стара Загора-  данъкът върху недвижимите имоти  е 1,45 на хиляда

·         Община Ямбол- данъкът върху недвижимите имоти е 1,89  на хиляда

·         Община Бургас-  данъкът върху недвижимите имоти  е 1,45 на хиляда

·         Община Шумен- данъкът върху недвижимите имоти  е 1,3 на хиляда за  жилищните имоти и 1,7 на хиляда за нежилищните имоти 

 

НЕДОПУСТИМО Е В СЛИВЕН ДАНЪКЪТ ДА СТАНЕ 3,2 НА ХИЛЯДА!

 БСП се обявява категорично против това предложение на кмета Радев и ще отстоява позиция размерът на данъка да не се променя!

 Общински съвет на БСП - Сливен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама