БЧК - Русе се жалва от липса на съдействие от страна на Кръвния център при организирането на кампании

16:39, 16 дек 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Винаги сме готови с екипи от доброволци, които могат да проведат акции по кръводаряване в Русе, но за съжаление срещаме липса на съдействие от страна на Центъра по кръводаряване, които изтъкват различни причини - липса на персонал, техника или организационни слабости. Случвало се е дори да отменяме кръводарителска акция заради подобен отказ от страна на Центъра". Това коментира Алисе Муртезова - председателят на общинската структура на БЧК – Русе по време на Отчетното общо събрание на организацията. 

Муртезова заяви, че сред русенци вече има множество доброволци, които желаят да даряват кръв, правят се много информационни кампании и в университета, където също има голям интерес. Студентите са особено мотивирани, и при последната кампания 30 младежи са дарили кръв. Правят се акции дори и сред децата, у които още от малки се развива културата за доброволното кръводаряване. Червенокръстците коментират, че са необходими промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, който е изключително остарял и вече не отговаря на днешните потребности. 

Самото отчетно събрание на БЧК - Русе бе уважено от множество видни русенци, както и представители на местната власт, сред които Областният управител доц.д-р Стефко Бурджиев (който също е доброволец), музикалният педагог Вили Икономов, бившият общински съветник Пламен Рашев, председателят на Областния съвет на БЧК - Русе д-р Руденко Йорданов, медици и доброволци. 

В поздравителния си адрес д-р Бурджиев изрази благодарност към продължаващите усилия на структурите на БЧК да бъдат водещ пример за доброволчеството в страната, и отправи особена благодарност към младежките структури. Той увери, че организацията може винаги да разчита на неговата подкрепа за дейността си, и в ролята му на областен управител ще съдейства с всички възможни средства. 

Отчетната конференция разгледа доклад на БЧК - Русе за работата на организацията през 2015 г., отчет на контролната комисия за изминалата година, както и приемане на план за работата през 2016 г. 

По време на отчета стана ясно, че на територията на гр. Русе продължава да се развива младежката организация (БМЧК), която вече наброява 150 доброволци. През годината са извършвани традиционни дейности като обучителни курсове, курсове на кандидат-водачи на МПС, за водни спасители, за първа долекарска помощ. Била е сформирана и група от 39 човека, която е обсъдила и проектозакон за доброволчеството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама