Център за почасови социални услуги създават в пловдивския район "Централен"

17:10, 16 дек 15 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда ще бъде създаден в "Централен", съобщиха от районната администрация.

Това ще стане възможно с реализацията на проект "По-добър живот" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Кметът на "Централен" Георги Стаменов подписа днес договора в Министерството на труда и социалната политика.

Услугите ще бъдат насочени към лица с увреждания и възрастни хора, които са в пълна или частична невъзможност да се самообслужват вкъщи. Ще бъде подобрен достъпът им до основни социални и здравни услуги, като целта е постигане на независимост и социална интеграция.

Центърът ще предоставя почасово услуги за лична помощ, за социално включване, медико-социални услуги и психологическа подкрепа, както и помощ в дома.

В дейностите ще бъдат ангажирани лични асистенти, които ще помагат на хората да посещават паркове, забележителности в града, музеи, галерии, клубове на пенсионера и др.

Услугите в дома включват приготвяне на храна, подпомагане при хранене, поддържане на хигиената, плащане на битови сметки, закупуване на хранителни продукти и лекарства и др.

Медико-социалните услуги и психологическа подкрепа ще се извършват от наети специалисти - медицинска сестра, рехабилитатор и психолог. Посещенията в домовете на потребителите ще стават по месечен график.

В проекта ще бъдат включени лица с увреждания и техните семейства, както и хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване. Заложен е ресурс за предоставяне на услуги на около 90-100 души от района.

Екипът на персонала ще се състои от 20 лични асистенти, 11 социални асистенти, 11 домашни помощници, 1 медицинска сестра, 1 рехабилитатор и 1 психолог.

Продължителността на услугите ще бъде 20 месеца. Стойността на проекта е 496 000 лв. безвъзмездна финансова помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама