Застрахователна фирма спечели дело срещу Община Русе за повреден след попадане в дупка автомобил

17:30, 16 дек 15 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд се произнесе в полза на ЗАД ОЗК-Застраховане АД по дело, заведено срещу Община Русе. Причината е, че през април 2010 година клиент на компанията, който имал застраховка „Каско“, повредил колата си, минавайки през дупка на русенска улица с размери 50 на 60 см. и дълбока 15 см. и пълна с вода.

Непосредствено след нея следвала шахта без капак, с размери 45 на 45 см. и дълбочина 70 см., в която автомобилът също попаднал. Двете препятствия на пътя били несигнализирани и необезопасени, а шофьорът се движел със съобразена скорост.

Резултатът бил спукана гума, повредени предна, дясна джанта, греда, преден мост и долен десен носач. Това било доказано от две технически експертизи. Собственикът на колата получил обезщетение от 492.85 лева, а компанията си начислила ликвидационни разходи на полицата от 15 лева и се обърнала към съда, за да получи чрез него обратно парите си.

Русенските магистрати преценили, че местната власт не е изпълнила задълженията си по поддържане в добро състояние на улицата, на която станал неприятният инцидент и уважила иска. Така общината ще трябва да плати на застрахователното дружество парите, които то дало на клиента си и 15-те лева ликвидационни разноски. Всичко това заедно със законната лихва върху главницата от датата на завеждане на иска, както и мораторна лихва от почти 12 лева. Отказано било само присъждането на мораторната лихва над този размер до поисканите от компанията 260.16 лева.

Местната власт ще трябва да покрие и над 500 лева разноски по делото, които направило застрахователното дружество.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Русенски окръжен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама