Германски частен канал пуска предаване на арабски

18:26, 16 дек 15 / Свят 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От утре по германския частен канал n-tv започва излъчването на предаването Marhaba (“Здравей” на арабски), в което на арабски ще се обясняват правилата за живот и законите на Германия на новопристигналите мигранти, съобщава Reuters. 

Константин Шрайбер – светлокос синеок германец ще разказва на мигрантите на перфектен арабски и немски със субтитри за живота в страната. Шоуто се излъчва онлайн на сайта на телевизията от септември и популярността му накарала продуцентите да го пуснат и в ефир. 

„Искам да ви разкажа за дребни подробности като употребата на мобилни телефони и нуждата от спазването на правилата, пътните знаци и светофарите в нашата страна“, казва Шрайбер в първото предаване, озаглавено „Ние, германците“. „Например ние не говорим по телефона, докато шофираме, даваме предимство на пешеходците на пешеходните пътеки и не минаваме на червено.“

Шрайбер споделя пред Reuters, че откакто е започнало предаването, е получил над 6000 имейла, около половината от които от араби в и извън Германия, които го хвалят за начинанието. Някои имейли били от германци, които искали предаването да е на немски със субтитри на арабски. А други имейли съдържали смъртни заплахи. 

Във втория епизод, озаглавен „Основният закон в Германия и шариатът“ се обяснява на мюсюлманите, че върховният закон в Германия е конституцията. „Свободата на вероизповеданието, свободата на словото и свободата на събиранията са само три от основните права в основния закон на Германия“, разказва Шрайбер. 

По-нататък в него министри от правителството на Ангела Меркел обясняват на зрителите какво означава свобода на изразяването. „Свободата на словото означава, че всеки може да каже това, което мисли. Свободата на пресата означава, че може да се шегува, дори с религията. Дори шеги с Корана са позволени и трябва да се толерират.“

Новата програма включва и епизод, озаглавен „Любов и секс“, където на новодошлите се обяснява, че правото на „сексуално самоопределение“ в Германия е свещено и че жените могат да правят секс преди брака с когото си поискат. 

В същия епизод египтянинката Хебатала Исмаил казва на Шрайбер, че за някои новопристигнали мигранти това може да представлява сериозен проблем, защото те имат други разбирания за секса и брака. Тя обяснява също, че обикновено второто поколение, родено в Германия, има по-различни разбирания по въпроса от родителите си и затова напоследък в страната има случаи на „убийства на честта“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама