Разгорещени спорове за фукциите на съда у нас в Съдебната палата

18:47, 16 дек 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не очаквах хората да са толкова ядосани недоволни от функционирането на правосъдието у нас. Това каза председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов след среща с граждани, адвокати и магистрати в Съдебната палата. Днес съдиите обявиха ден на отворените врати в съда в знак на символичен протест с приетите промени в Конституцията миналата седмица. След гласуването, оставка подаде и правосъдният министър Христо Иванов.

Това е втората демонстрация на съдиите, като преди дни те излязоха пред Съдебната палата, за да покажат несъгласието си със случващото се.

Денят на отворени врати започна в 16:00 часа и продължи повече от час. Десетки граждани напълниха 5-а зала в Съдебната палата, за да зададат въпросите си. Атанас Атанасов беше основният събеседник на гражданите и човекът, който отговори на множеството въпроси. Голяма част от хората бяха дошли, за да питат за лични дела и неволи свързани със съдебната ни система.

Валяха и множество обвинения за честността, прозрачността и обективността в делата, които се разглеждат от нашите съдии.

Имаше въпроси за заплатите на магистратите, както и обвинения, че голяма част от тях са политически назначения. Вкупом хората обясняваха, че съдиите не вършат добра работа, тъй като много от делата се бавят и остават без решение с години.

"Физически не смогваме, можете да видите как денонощно светят лампи в Съдебната палата и как колеги си тръгват вечер и носят чантите с делата си вкъщи, за да работят там. Много сме натоварени", отговори на нападките Атанасов.

Хората повдигнаха въпроса и за делата срещу председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Хората се интересуваха защо те се бавят толкова и защо накрая присъдите са оправдателни. Атанас Атанасов обясни, че въпросите са от компетенцията на Върховния касационен съд и няма как да ги коментира.

Няколко души запитаха дали в съдебните дела има върховенство на закона, както и дали всички членове на Висшия съдебен съвет са достатъчно компетентни, за да да на тези постове. "Можете ли да кажете, че всички лекари са компетентни? В моя състав има върховенство на закона", обясни съдийка, която седеше сред гражданите, но не назова името си.

В дискусията се включи и Стоил Сотиров, който е съдия от Върховния касационен съд. Той обясни, че за съдебната реформа, която Христо Иванов предложи се налага да бъде променена Конституцията, като се свика Велико Народно събрание. Той посочи, че работата на съдиите е много натоварена, с оглед на големия брой дела, които разглеждат годишно.

"Не мислете, че съдът е виновен. Вината е някъде преди да се стигне до него. Хубаво си подбирайте адвокатите, не се водете по имена, търсете работещи адвокати, а не пенкилери", посъветва той, като намекна, че проблемът тръгва от обвинението, а не от съдиите.

На въпрос свързан с правомощията на главния прокурор и дали те трябва да бъдат ограничени, председателят на Съюза на съдиите каза, че прокуратурата има основна роля в делата от наказателен характер. Той посочи, че главният прокурор "трябва да докаже обвинението, за да се произнесе съда".

"Смятаме, че трябва да има отчетност на прокуратурата. Трябва по различен начин да е уредена независимостта на съдията и влиянието на прокурора по дадено дело", посочи още Атанасов.

След дискусията, пред журналисти, той заяви, че демонстрациите на съдиите свързани с глсуваните текстове за промени в Конституцията, спират до тук.

"Ако има воля на политическите сили, те могат така да продължат реформата, че тя да бъде завършена както трябва. Защото след промените в Конституцията, които днес минаха на трето четене, е много важно как ще бъде ремонтиран Законът за съдебната власт", посочи съдията.

Той заяви, че не познава Екатерина Захариева, която днес беше предложена от премиера за правосъден министър, за това и не пожела да коментира издигането и.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама