Представят книга, посветена на живота на шуменския художник Любен Петков

09:20, 17 дек 15 / Култура 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата “Сърцето на артиста”, посветена на живота и творчеството на художника Любен Петков ще бъде представена в Шумен.

В днес от 17.30 часа в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” преглед на книгата ще направи литературният критик Иван Карадочев.

Автор на “Сърцето на артиста” е Николай Калев – син на бележития шуменски художник Любен Петков.

На близо 700 страници Николай Калев разказва за живота и творчеството на баща си. В книгата са поместени любопитни факти около родословното дърво на Любен Петков.

По линия на баба му Йорданка талантливият художник е от рода на Георги С. Раковски. Вуйната на Любен Петков Райна се сродява с рода на Капитан Петко войвода.

В автобиографичната книга са поместени над 130 фотографии от архива на фамилия Калеви. Сред тях са и снимки на живописни платна, акварели, скици на декори от театрални постановки рисувани от Любен Петков.

В “Сърцето на артиста” са поместени спомени от и за бележити културни дейци, сред които поетът Иван Пейчев, драматургът Иван Пеев, пианистката Михаила Пенева, худижникът Петър Дочев. Включени са още спомени и впечатления на литературния критик Иван Карадочев – близък приятел на Любен Петков.

На 30 ноември 1915 година в Шумен се ражда Любомир Калев, приел по-късно артистичното име Любен Петков. Между 1937 и 1940 година учи в Художествената академия в София.

Всестранно надарен Любен Петков е увлечен от театъра, бил е танцьор и музикант. 33 години работи като сценограф в драматичния театър в Шумен. За тези повече от три десетилетия е автор на декорите на над 180 постановки.

Неспокойната му творческа натура го прави неразривна част от артистичните и бохемски среди. Близки приятелства свързват Любен Петков с едни от най-изявените български поети и писатели, сред които Богомил Райнов, Александър Вутимски, Александър Геров, Никола Вапцаров.

Пословично и до днес в артистичните среди у нас остава приятелството между Любен Петков и тъжният принц на българската поезия шуменецът Иван Пейчев.

Изкушен от театъра и литературата Любен Петков остава верен на живописта и под четката му се раждат десетки картини, които впечатляват и днес с неповторимия си колорит и характерен рисунък. Сред най-популярните му платна са “Нощ над Тича”, “Косачи”, “Залез”. Въпреки това Любен Петков не става член на Съюза на българските художници, но е радушно приет в Съюза на артистите.

Творецът напуска този свят на 3 октомври 1997 година, малко преди да навърши 83 години.

Книгата “Сърцето на артиста” е посветена на 100 години от рождението на Любен Петков. Отпечатана е в издателство “Фабер” с финансовата подкрепа на Общински фонд “Култура” в Шумен.

Представянето на книгата е част от проявите, с които се отбелязва вековния юбилей на Любен Петков. По този повод в края на ноември в Художествена галерия “Елена Карамихайлова” се откри изложба с произведения на художника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама