Депутатите приеха Националната здравна стратегия

10:00, 17 дек 15 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът одобри Националната здравна стратегия 2014-2020. В подкрепа на текстовете гласуваха 103 депутати, 27 се обявиха "против", а 15 се "въздържал се".

Документът определя приоритетите и стратегическите цели за развитието на здравеопазването до 2020 г., като в него са посочени цели, свързани най-общо с подобряването на  здравето на българите до средните нива на ЕС, осигуряване на по-добър достъп и качествено обслужване, развитие на електронното здравеопазване, осигуряване на кадри в медицината и развитие на науката и иновациите в сектора.

Гласуването на стратегията днес премина почти без дебати. Изказване от парламентарната трибуна направи единствено членът на здравната комисия Семир Абу Мелих (ГЕРБ).

В Стратегията е заложено оптимизиране на болничната и извънболничната помощ, като целта да се увеличи делът на извънболничната и да се намали този за болнична помощ и лекарствени средства - до 12-13% от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Стратегията задава посока към демонополизация на НЗОК, въвеждане на пакети от услуги, предлагани от допълнителни здравни фондове, и ревизия на гарантирания от задължителното осигуряване минимален пакет здравни услуги.

Голяма част от заложените в стратегията мерки вече са известни, например стъпките за подобряване на Спешната помощ, промяната в системата за цените на медицинските дейности и лекарствата, въвеждането нанационална здравна карта, чрез коятоще бъдат ограничени болничните легла и която ще даде възможност на НЗОК да сключва избирателно договори с лечебни заведения. Документът залага увеличение на бюджета за здравеопазване с 0.2-0.3% всяка година до 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама