Намалиха данъците на най-масовите класове автомобили в Пловдив

10:24, 17 дек 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Намаляване на данъците на най-масовите класове автомобили приеха с пълно мнозинство на днешната си сесия общинските съветници в Пловдив.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, кметът Иван Тотев анонсира още през ноември, че предстои промяна в наредбата за местни данъци и такси във връзка с налозите върху колите.

За автомобилите от 37 до 55 кW налогът пада с 9.02% и ще е 0.55 лв./кW, от 55 до 74 кW - с 10% (0.77 лв./кW), и от 74 до 110 кW - с 12.71% (1.62 лв./кW). По-ниски с 12% ще са и данъците за всички товарни автомобили.

Няма да се променя данъкът за колите под 37 кW, както и за най-мощните - над 110 кW. При тях стойността на налозите остава съответно 0.48 лв./кW и 1.90 лв./кW.

Групите на Патриотичния фронт и "Съюз за Пловдив" направиха предложения за по-голямо намаляване на налозите, но те не бяха приети.

Вследствие на по-ниските данъци в бюджета на Пловдив през 2016 г. ще има 850 000 лева по-малко постъпления. Обмислят се алтернативи за попълване на бюджета с оглед на средствата, които няма да влязат в общинската хазна заради намалените данъци, коментира Тотев.

Същевременно се очаква да се увеличи и броят на новорегистрираните автомобили в Пловдив, което допълнително би усложнило трафика в града.

"Намалените приходи от намаляването на данъка за автомобилите ще бъдат компенсирани от увеличението на таксата за Синя зона", напомни Слави Георгиев от Патриотичния фронт. По думите му от съкращаването на администрацията и намаляване стойностите на обществените поръчки би могло да останат средства за компенсиране на по-ниските налози за колите.

"Длъжни сме да намалим данъчната тежест с разумни нива. Те са съобразени с политиките за стимулиране на алтернативен транспорт", заяви кметът Иван Тотев. По думите му предложените от "Съюз за Пловдив" намаления на данъците биха "лишили" бюджета от 1.75 млн. лв. приходи.

Над 15.7 млн. лв. са очакваните постъпление от данък МПС до края на 2015 г. Към 31 октомври събраните приходи в Община Пловдив от налога върху превозните средства са 13 668 594 лв. (в т.ч. 467 213 лв. лихва за просрочие).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама