Божидаров от НФСБ: Вдигането на „данък сгради“ е пир по време на чума

10:36, 17 дек 15 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Всяко едно увеличение на данъците е пир по време на чума. Уважаеми управляващи, гледахте ли по телевизията, че 1 млн. българи няма да има какво да сложат на трапезата си по коледните и новогодишните празници? Нашата група е категорично против това увеличение. Аз призовавам всички мои колеги да застанем прави до вратата в знак на протест, когато гласувате тази докладна“, това заяви от трибуната на местния парламент общинският съветник от групата на „патриотите“ Ангел Божидаров по повод исканото увеличение от страна на кмета Николов на т. нар. „данък сгради“. Той се вдига от 1,45 на 1,75 промила. Като мотив за увеличаването в докладната се посочва нуждата на Община Бургас от приходи заради направените през последните няколко години мащабни инфраструктурни проекти в морския град.  

Красимира Маркович от ГЕРБ побърза да контрира Божидаров, като заяви, че едва ли НФСБ може да се счита за най-социалната партия. Тя призова „патриотът“ да чете докладните и мотивите към тях.

Малко преди това пък Евгений Мосинов от БСП изрази мнение, че промените в размера на данъците са въпрос на политика. По думите му, когато се случва подобно нещо, е напълно резонно опозицията да критикува, а управляващите да дават логично обяснение. Той припомни, че Бургас е градът с най-много новопостроени имоти, което би трябвало да значи, че Общината събира достатъчно пари в хазната си. По негови разчети, от „данък сгради“ годишно се събират по 7 млн. лева. „Този вид данък наистина не е увеличаван през последните 4 години, но Вие трябва да обясните защо го правите точно сега, какво го налага. От увеличението ще постъпи още 1 млн. – какво ще го правите“, обърна се към мнозинството в местния парламент Мосинов.

От своя страна зам.-кметът по финансите Красимир Стойчев обясни, че не е нормално, когато в един град като Бургас инфраструктурата се развива с изключително бързи темпове, данъците да не бъдат променяни с години. Стойчев посочи, че и в някои други градове на страната данъкът ще бъде увеличен.

Това изказване на Стойчев накара новобранецът в редиците на местната левица – Николай Тишев да изригне с думите: „Ние няма да подкрепим тази докладна. Не приемаме този аргумент за сериозен – затова, че в другите градове се увеличават данъците, и тук да е така. Трябва да си спазваме предизборните програми, а във вашата (визира ГЕРБ) – такова нещо нямаше. При тази ситуация, в която се намира страната и Бургас – сриване на пазари, увеличаване на безработица – това е едно допълнително бреме към гражданите“, продължи Тишев.

Маркович отново отправи реплика, този път по повод изказването на Тишев, като отчете, че „кризата“ е следствие именно на управлението на БСП.

Малко преди предложението да бъде подложено на гласуване, групата на НФСБ изпълни заканата си и заедно със СЕК застана до един от изходите на залата на ОбС в знак на протест.

Със или без техните гласове, предложението беше прието. Така „данък сгради“ от следващата година се вдига от 1,45 на 1,75 промила. В същото време обаче такса смет ще бъде намалена с един промил. Тя ще падне от 7,9 на 6,9 за нежилищните имоти и от 7 на 6 % за офисите. Съветниците гласуваха и 8-процентно намаление на таксата за детските градини. Ако досега родителите заплащаха по 53 лв. месечна такса, сега вече ще дават с три лева по-малко. Най-осезаемо е намалението на патентния данък за стаите под наем за сезона, който от 250 стана 50 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама