ВСС пак не избра Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд

10:55, 17 дек 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втори път Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да избере съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, предаде "Правен свят".

Гласовете бяха 8 "за", 11 "против" и четирима "въздържали се".

По време на дискусията преди гласуването Юлиана Колева заяви, че участието ан даден магистрат в съдебната система не означава непременно, че той е политически обвързан.

Галина Карагьозова също подкрепи Куцкова, а представляващия ВСС Соня Найденов също посочи, че участието й в изпълинителната власт не е пречка.

Нели Куцкова е бивш зам.-министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски и кандидат за вицепрезидент на вота през 2001 г.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров се обяви против кандидатурата на Куцкова: "Изразих мнение, че през последната година и половина назад в цялата магистратска общност все по-силно е изразено популяризирането на разделението на прокурори и съдии, разделението вътре в самата съдийска гилдия. Тези процеси за съжаление продължават и в момента. Считам, че ако г-жа Нели Куцкова бъде избрана те ще се задълбочат". Камен Иванов пък използва становище на съдиите от САС, с което опроверга обвиненията, че Куцкова би разделила съдии и магистрати, ако оглави съда.

Пред нас стои дилемата дали ще послушаме съдиите от САС, или ще послушаме двукратно изразеното становище на министър-председателят за това, че съдия Куцкова е политически обвързана. Това каза Калин Калпакчиев, като подкрепи позицията на съдиите от САС. "Нека не се крием под маската на псевдонезависимост, която в случая ще бъде демаскирана", призова той.

На 30 април 2015 г. ВСС отхвърли кандидатурата на Ксуцкова за поста, което тя оспори по съдебен ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама