Започват масови проверки за продажбата на пиротехника в Търговище

10:59, 17 дек 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Внезапни проверки на ловно-рибарски магазини и търговски обекти, където се продават пиротехнически изделия, както и на складове за взривни вещества започва полицията в Търговище, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Акцията ще продължи до 8 януари, като органите на реда ще инспектират правилното съхранение, носене и употреба на ловно и бойно оръжие и ще провеждат беседи с превантивна насоченост със собственици на оръжие и с обслужващите търговски обекти, продаващи пиротехника. В операцията ще участват служители от “Охранителна полиция” в районните управления.

В област Търговище към момента съществуват 16 търговски обекта, които имат разрешение за търговия с пиротехнически изделия. Тези обекти се проверяват от периодично през цялата година, отчетоха от полицията и добавиха, че във връзка с наближаващите коледни и новогодишни празници, когато интересът към закупуване и използване на пиротехнически изделия от гражданите осезаемо нараства,  този контрол ще бъде засилен. Според Закона контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите глоба в размер от 200 до 1000 лв. се налага на този, който продава фойерверки без съответното надлежно разрешително, а при повторно нарушение санкцията е от 1000 до 2000 лв. и отнемане на разрешението за срок до една година.

"Използването на пиротехнически изделия, като пиратки и фойерверки за увеселителни цели у нас се е превърнало в неизменна част от новогодишните празници и във фактор за поддържане и демонстриране на характерното за тези дни приповдигнато настроение. Не трябва обаче нито за миг да се забравя, че необмисленото и неправилно използване на тези изделия може да предизвика пожари и наранявания, затова използващите ги трябва максимално стриктно да следват указанията, придружаващи закупените от тях пиротехнически изделия. Необходимо е да се знае, че такива изделия се продават само в магазини, на които е издадено разрешение от органите на полицията за търговия с тях", апелираха от ОД на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама