Започна работа по проект "Независим живот в взено за услуги в домашна среда – Русе"

11:16, 17 дек 15 / Политика 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Независим живот в звено за услуги в домашна среда – Русе“. Това съобщиха от пресцентъра на местната управа. Документът беше подписан от зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров в МТСП вчера.

Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. възлиза на 500 000 лева.

Основна цел на проекта е подобряване качеството на живот и на достъпа до здравни услуги и услуги за социално включване на хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Ще се работи почасово по битови дейности в домашна среда за хора, които са с частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Срокът за изпълнение на договора е 21 месеца. Продължителността на обгрижване на потребителите ще бъде в рамките на 18 месеца, като първите три месеца в началото на проекта са свързани с подготвителни дейности – сформиране на екип по проекта, информиране и публичност, подбор на потребители и оценка на потребностите, подбор на безработни граждани, които ще предоставят социалните услуги „Личен асистент” и „Домашен помощник”, както и обучението им. Ще бъдат обхванати минимум 120 потребители – хора с трайни увреждания, в това число и деца и възрастни над 65-годишна възраст, които са в пълна или частична невъзможност да се самообслужват.

Дейностите по проекта ще осигурят възможност за продължаване и разширяване на дейността на съществуващото „Звено за услуги в домашна среда“, разкрито към Домашния социален патронаж в Община Русе. Дейностите ще бъдат насочени и към улесняване достъпа и до здравни услуги и получаване на психологическа подкрепа, подпомагаща социалното включване на хората с увреждания.

Изпълнението на процедурата ще надгради и постигнатите добри резултати по схема „Алтернативи“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г., като дава по-широк обхват и спектър на дейностите в посока предоставяне на интегрирани социално-здравни услуги и други, според потребността на човека с увреждане.

Ще се направи нова оценка на потребностите на ползвателите на предоставените услуги по процедура „Независим живот“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама