Путин: Турците решиха да лижат американците на определено място (обновена)

12:40, 17 дек 15 / Свят 25 186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турците решиха да лижат американците на определено място. Така руският президент Владимир Путин коментира по време на годишната си голяма пресконференция обтягането на отношенията между Русия и Турция след свалянето на руския боен самолет на границата със Сирия през ноември.

Путин изрази възмущение, че вместо да обясни действията си на Русия, Турция "отишла да се жалва на  НАТО".

По думите му инцидентът е бил „акт на враждебност“, но „Русия не е страната, която избяга“. Путин заяви, че няма перспективи отношенията между Русия и Турция да се подобрят. Той отбеляза, че турският народ продължава да е партньор, но сдобряването с настоящите управляващи в Турция е невъзможно. 

Въпреки лошите отношения с Турция, Путин коментира, че газопроводът "Турски поток" ще бъде реализиран, ако Турция осигури гаранции от Брюксел, че проектът може да се осъществи и ще бъде подкрепен от Еврокомисията.

По повод военната операция в Сирия руският президент увери, че тя ще продължи да поддържа настъплението на сирийската армия и добави, че Русия ще търси контакти с умерената опозиция, която се бори с „Ислямска държава“. „Няма друго решение на проблема, освен политическо“, каза Путин.

Руският президент коментира, че Русия е готова да развива отношенията си със САЩ, независимо кой е новият президент.

В началото на пресконференцията, на която са акредитирани рекордните 1390 журналисти – руски и чуждестранни, Путин каза, че икономическата криза в Русия вече е преминала пика си и очаква подобрение на ситуацията. 

„Икономиката ни зависи от цените на петрола и газа“, отбеляза Путин. „Очаквахме цената на петрола сорт „Брент“ да е 100 долара, но тя беше 50 долара и нашите предвиждания трябваше да бъдат обновени. БВП пада, инфлацията е 12.3%, доходите и инвестициите падат, но пикът на кризата премина.“

Той предсказа слаб ръст на руската икономика от 0.7% за 2016 и ускоряване до 1.9% през 2017, разчетена на цена от 50 долара за барел петрол. 

По въпроса с Украйна Путин заяви, че очаква отношенията да се влошат още повече, но увери, че санкции няма да има. Просто "няма да има отстъпки и преференции". Руският президент призна, че има хора в Източна Украйна, но те изпълняват определени военни задачи. Не сме разположили редовните си войски там.

"Никога не сме казвали, че там няма хора, които изпълняват определени задачи, включително във военната област", заяви руският президент. "Но това не значи, че там има руски (редовни) войски", каза той.

Руският президент коментира и вътрешни въпроси, сред които пенсиите, платените паркинги, борбата с допинга, данъците, селското стопанство и индустрията.  

Пресконференцията продължи 3 часа и 8 минути и Владимир Путин отговори на 32 въпроса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама