В Разград ще бъдат открити две нови социални услуги

13:02, 17 дек 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъдат открити две нови социални услуги в общността - Дневен център за деца с увреждания и Звено „Майка и бебе” от 1 януари 2016 година като делегирани от държавата дейности, предлага в докладна записка зам.-кметът на общината Ердинч Хасан. Документът предстои да бъде обсъден и гласуван на предстоящото заседание на местния парламент.

В него се посочва, че в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в България“, с министерско постановление от месец юли е закрит Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Разград и е преустановена дейността на функциониращия към специализираната институция Дневен център за деца с увреждания.

В приетата от местния парламент Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Разград (2012-2016) е планирано в сградата на ДМСГД да продължи да функционира Дневен център за деца с увреждания, който ще предоставя интегрирани социални услуги за 40 деца с увреждания и техните семейства, както и да бъде открита услугата Звено „Майка и бебе“ за бременни жени и майки в риск да изоставят децата си с капацитет 8 места, заявява зам.-кметът.

Той допълва, че тези услуги са заложени и в приетия в края на април от Общинския съвет Годишен план за развитие на социалните услуги в общината за 2016 г. и в проектобюджета на общината за делегираните от държавата дейности, финансирани чрез общинските бюджети за 2016 г.

Съгласно разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане разрешава откриване на социални услуги, когато са делегирани от държавата дейности по предложение на директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане. Към предложението трябва да бъде приложено и решение на Общинския съвет за откриване на услугите.

След като местният парламент даде съгласието си, кметът на община Разград трябва да изпрати решението на директора на Регионална дирекция за социално подпомагане за изготвяне на предложение до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.         

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама