Таксата „Смет“ в столицата няма да поскъпва, отделят 26 млн. повече за чистота

13:33, 17 дек 15 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След двучасови дебати Столичният общински съвет прие план-сметката за отпадъците в града за 2016 год., предаде репортер на София Topnovini.bg.

Добрата новина за столичани е, че тя не предвижда увеличение на такса "Смет". За събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и поддържане на чистота в града са предвидени 173,5 млн. лв. "Това е с 26 млн. лв. повече от миналата година", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Обсъждането на план-сметката предизвика редица коментари и предложения от групата на БСП в СОС. Те поискаха, след като ще има повече пари за почистване, таксата за отпадъци, която плащат столичани да бъде намалена. "Столична община е длъжник на софиянци. Тя дължи това намаление на таксата за смет, което е минимално - 0,05 промила от 1,6 и с един от десет промила за предприятия. При 187 милиона планирани приходи и с увеличение от 26 милиона, виждаме един луфт, който може да се компенсира с това намаление", обясни председателят на общинското БСП Калоян Паргов.

От БСП поискаха и разходите на Столичния инспекторат да бъдат извадени от тази план-сметка, като бъдат прехвърлени към основния бюджет на общината. Доводът на БСП е, че инспекторатът е контролиращ орган, а заплатите там били много ниски, а парите недостатъчни.

Общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Абрашев предложи в новата план сметка да се предвиди намаление на таксата за смет с 5% за граждани, които са я внесли до месец април на новата година, каквото облекчение има при данъците. Той обясни, че това би стимулирало хората да платят таксата за смет в по-кратки срокове.

"От една страна това би стимулирало хората, предполагам, че Дончо Барбалов ще намери начин да се осъществи това в бюджета, но когато паднат приходите падат и разходите. Това ще доведе до влошаване на качеството на услугите за почистване на града", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Предложенията на БСП и реформаторите не бяха приети. БСП обяви гласно, че няма да подкрепи план-сметката и не го направи. Групата на Реформаторския блок гласува с "въздържал се".

"Вие сте против това да се увеличи миенето на улиците, против закупуването на нови контейнери и на техника за тяхното почистване, против сте да има повече техника, която да почиства улиците, против сте да има контрол над отпадъците, и да виждаме препълнени контейнери?", запита Николай Стойнев от ГЕРБ.

След като все пак план-сметката беше приета с 37 гласа "за", 10 - "против" и 12 - "въздържал се", Йорданка Фандъкова благодари на общинските съветници. Тя обясни, че това ще допринесе за засилване на зелените политики в града. "Ще увеличи миенето на улиците, фактор, който е важен за подобряване чистотата на въздух. Ще увеличим средствата за почистване на междублоковите пространства и да продължим в много сериозните инвестиции за екологична сигурност, каквато е рекултивацията на старите депа. Тази година включваме и рекултивацията на депото във "Враждебна", обясни тя.

Фандъкова допълни, че с пълна сила продължават усилията за осъществяване на проектът изграждане завод за изгаряне на RDF гориво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама