ВиК - операторът в Русе със сериозни ангажименти, без съществени корекции на цената на водата

13:50, 17 дек 15 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията по водоснабдяване и канализация в Русе и „Водоснабдяване и канализация ООД“ – Русе подписаха днес официално договор, с който операторът поема стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предоставянето на ВиК услуги. Това е част от провежданата в България реформа в отрасъла, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който присъства на официалната церемония.

Договорът бе подписан от областния управител и председател на асоциацията доц. д-р Стефко Бурджиев и управителя на дружеството Сава Савов по време на извънредно общо събрание на АВиК - Русе днес.

В хода на заседанието, членовете на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе съгласуваха допълнителния бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе в съответствие с удължения срок на настоящия регулаторен период до 31.12.2016 година.

Наред с това, беше прието принципно решение за включване към активите – ВиК системите и съоръженията, намиращи се на територията на с. Черешово, община Сливо поле, област Русе и активите ВиК системи и съоръжения намиращи се на територията на с. Сваленик и с. Церовец, община Иваново, област Русе в Приложение 1 - публични активи, към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения и предоставяне на ВиК услуги на потребителите, след неговото сключване.

На следващо място, членовете на общото събрание приеха решение за сключване на договор между Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе и определения с решение на общото събрание от 11.03.2015 година оператор - „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе, за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения, както и предоставяне на ВиК услуги на потребителите, включително и поемане на финансови задължения от ВиК оператора, и контролира изпълнението на договора.

Преди церемонията по подписване на договора думата за изказване имаше зам.-министър Нанков. В словото си той посочи в цифри резултатите от заседанието.

„С настоящия договор Управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ООД Русе се задължава да поддържа ВиК системите на територията на областта. Това са 32 броя водоснабдителни системи, 180 броя водоизточници, 110 помпени станции, 182 резервоара за питейна вода, над 650 км довеждащи водопроводи, почти 2000 км градска водопроводна мрежа, която свързва битовите и промишлени потребители, изградената и приета 1 пречиствателна станция, 4 канализационни помпени станции, 240 км канализационна мрежа и ред други съоръжения. Изискване към стопанина на ВиК мрежата е да поддържа и инвестира печалбата си в изграждането на нова ВиК мрежа. За тези 15 години са заложени 38.4 млн. лева. Ангажимент още е включването на нови потребители и намаляване загубите на вода в рамките на срока на договора до 36%“, коментира той.

„Ключова цел е постигането на по-високо качество и ефективност на ВиК услугата, възможност за усвояване на европейски ресурс и достигане на европейски стандарти за качество на питейните и отпадни води“, допълни още зам.-министър Нанков.

Инж. Сава Савов увери, че няма да бъдат спестени сили и средства за изпълнение на възложените отговорности и задължения съгласно договора. В потвърждение на думите си, той информира, че през 2015 г. „Водоснабдяване и канализация” ООД – Русе със собствени средства е подменило 52 км водопроводи. В заключение, той уточни „без наличието на настоящия договор и на т.н. Регионални инвестиционни проучвания не може да се кандидатства дори по програмата за развитие на селските региони на ЕС. В този контекст, днес беше дадена възможност за обновяване ВиК инфраструктурата на територията на цялата Област Русе“.

Инж. Савов гарантира още, че цената на водата ще остане непроменена, както през последните 3 години. Единствено е възможна минимална корекция, която да е свързана с предстоящото пускане в експлоатация на пречиствателната станция в Бяла.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама