Екатерина Захариева спечели и партията на Първанов

14:14, 17 дек 15 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще подкрепим Екатерина Захариева за правосъден министър. Ние оценяваме подхода, който тя ни представи днес. Той е много консенсусен. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова след срещата на групата с кандидата за правосъден министър Екатерина Захариева.

Според Тодорова номинираната за овакантения пост от Христо Иванов обещава всеки път, когато предлага някакви промени в Закона за съдебна власт, първо да представя проекта за обсъждане между парламентарните групи, а след това да предложи един готов вариант.

„Няма да имаме готови текстове, по които тепърва да се събира консенсус, а предварително ще генерира такъв“, обясни Тодорова.

Другата идея, по която АБВ и Захариева са постигнали частичен консенсус е, че кандидат-министърът одобрява създаването на Съвета за съдебна реформа, каквато и е идеята на АБВ. Съществували малки различия дали съветът да е към Народното събрание или Министерството на правосъдието.

Захариева обещала към този съвет да бъдат включени и представители на академичните среди, което щяло да гарантира обективността му. Захариева оценявала положително промените в Конституцията досега и щяла да стъпи върху тях, за да предложи нови неща. Тя подкрепяла и идеята за бързото въвеждане на електронното правосъдие.

„Категорично всичките ни депутати ще подкрепят Захариева за правосъден министър“, обяви на свой ред зам.-председателят на партията Румен Петков.

По думите му още две неща заслужавали внимание. Захариева предложила един много изчистен „механизъм за атестация на магистратите, включително технологията на атестирането чрез писмени атестационни материали, привличане на широка и солидна експертиза, която да готви произнасянето на съответните атестационни комисии“.

Петков е останал с добро впечатление от ясното виждане на Захараиева за ефективността в работата на Инспектората към ВСС и недопускането на преповтаряне на функциите му с идеите, които вицепремиерът Меглена Кунева е развила в нейния закон за бюрото по антикорупция.

Попитан дали АБВ работи по анекса на коалиционното споразумение, Румен Петков каза, че то е между другарите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

„Да си го гледат, да си го пишат, да си го пренаписват – ние следим без особен интерес и ентусиазъм този процес на замеряне с текстове“, обяви зам.-председателят на АБВ.

До момента ГЕРБ и АБВ са обявили безусловната си подкрепа за избора на Захариева за правосъден министър. От Патриотичния фронт са разделени на две, като половината подкрепят, а останалите се въздържат. БСП и ДПС обявиха, че ще продължат да бъдат опозиция на кабинета „Борисов“ 2 и ще гласуват „против“. Предстои Захариева да се срещне и с групата на Реформаторския блок.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама