Петокласниците във Варна с най-добро представяне по четивна грамотност

14:58, 17 дек 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петокласниците във Варна са се представили най-добре на Националното външно оценяване за четивна грамотност, проведено през октомври. Това сочат резултатите от изпита, които бяха представени днес.

Класацията по градове показва, че първенец по точки е Варна, следвана от Смолян. В дъното на класацията е Пловдив и Шумен.

Основните изводи от оценяването са, че проблеми с четенето имат 18% от учащите в страната. 7 на сто обаче надхвърлят изискванията на образователното ведомство. Близо 20% от петокласниците изпитват сериозни затруднения да разберат и усвоят прочетения от тях текст, сочат резултатите от проучването. Без затруднения с усвоявания от тях текст са 75% от децата. Само 7 на сто са петокласниците, които демонстрират четивна грамотност над тази, която се изсква за тяхната възраст.

През месец октомври малко над 5000 петокласници от цялата страна се явиха на първия по рода си изпит по четивна грамотност. Училищата и паралелките бяха избрани на случаен принцип. Подобен изпит ще се проведе и за деветокласниците, но датата ще бъде определена през втория учебен срок, уточнява shumen.topnovini.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама