Данък „уикенд“ не бил отхвърлен, обяви Менда Стоянова

16:59, 17 дек 15 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги и това не може да се промени. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Вчера стана ясно, че при гласуването на предложените от Министерството на финансите промени в този закон, така нареченият данък "уикенд" не е отпаднал.

"Бюджетната комисия и пленарната зала прие как да се определя данъчната основа за онези средства, активи и услуги, които се ползват за лични нужди", обясни Стоянова и допълни, че това е единственото, което е прието.

По думите ѝ депутатите настоявали Министерството на финансите да внесе изменения, с които  собствениците на фирми да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение и ведомството да изготви методиката за това как точно да се изчисли размерът на ДДС в този случай. Тъкмо въвеждането на тази декларация отпадна при гласуването на текстовете в пленарна зала.

По този начин според Стоянова данъчните нямало да се налага да прилагат творчество при определянето на размера на ДДС.

"Това са нещата, които се отхвърлиха в пленарна зала, а те имаха за цел да облекчат бизнеса и да се прилага по един и същи начин законът. След като отпаднаха, остана това, че всеки актив, който се ползва с двойно предназначение, в декларацията по ДДС собственикът трябва да каже каква част ползва за лични нужди и каква за служебни", допълни Стоянова. Като подчерта, че това ще става без ясна методика и без праг, който също беше отхвърлен.

Министерството на финансите предлагаше всяка фирма, която притежава автомобил или имот на стойност повече от 5 хил. лв., да следи колко километра, каква площ и за какъв период активът се използва за лично ползване от собственика, управителят или служителите. Тази информация трябваше да се изпраща до НАП, а агенцията по формула, определена от финансови министър, каква част от данъчния кредит да удържа.

"Когато го обяснявах пред журналисти и в бюджетна комисия и в залата на Народното събрание, никой не искаше да ме чуе", заключи Менда Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама