Стоян Витанов: Велико Търново има по-големи задължения от 17 областни града

17:14, 17 дек 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задълженията на Община Велико Търново са по-големи от тези на 17 от областните градове в България. Взети заедно, дълговете на община Велико Търново и съседната община Лясковец превишават с размера си дори и дълга на София.

Данните изнесе днес по време на редовната сесия на Общински съвет Велико Търново Стоян Витанов от групата на БСП във връзка с информацията за касовото изпълнение на бюджета на Община Велико Търново към 30.09.2015 г.

Той цитира справка на Министерство на финансите, която е обявена от трибуната на Народното събрание. Данните са към края на м.октомври 2015 г.

Областни градове с нулеви дългове са Бургас, Благоевград, Габрово, Добрич, Ловеч, Русе, Шумен. Дори и голяма община като Варна има едва 300 000лв дългове, изброи Витанов. В минимален размер са дълговете на Плевен, Разград, Търговище и Хасково.

Стоян Витанов направи сравнение и с дълговете на общините във Великотърновска област. Без задължения са Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов. 82 000лв е дългът на община Елена, 62 000лв е този на Община Стражица, 2 000лв фигурират в отчетите на община Златарица. Община Сухиндол дължи 28 000лв, но пък от независими институции е определяна като общината, с най-голям размер усвоени европейски средства на глава от населението си.

Нараства сумата и за просрочените вземания, обяви групата на съветниците от БСП преди ден по време на редовната си пресконференция. „Нашата оптимистична прогноза е, че няма да изпълним собствените приходи с 436 хиляди лева, а песимистичният вариант е 1,8 млн.“, подчерта тогава Витанов. Просрочените задължения до края на м.септември са 3,2млн.лв., сочат данните, представени пред съветниците. Според спарвката на МФ дългът възлиза на 3,5 млн.лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама