ЕС е недоволен от усилията на Турция да спре мигрантите

18:39, 17 дек 15 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз не вижда особени доказателства, че Турция е успяла да намали броя на мигрантите, поемащи към Гърция, въпреки че преди две седмици подписа споразумение с ЕС, съобщава агенция Reuters, цитирайки документ на правителството на Люксембург. 

Докладът отбелязва, че от подписването на споразумението на 29 ноември, се забелязва леко намаляване на броя на пристигащите от 5-6000 на седмица до около 4000 на седмица, но това не е задължително благодарение на усилието на турските власти, а по-вероятно се дължи на други фактори. 

Друг доклад, който също ще се обсъжда на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, стига до заключението, че броят на мигрантите, влизащи в Гърция през Турция е „практически същият“ като през седмиците, предхождащи споразумението между ЕС и Турция. 

Европейската гранична служба Frontex съобщи, че през ноември в Гърция са пристигнали 108 000 души, което е приблизително на половина по-малко, отколкото през октомври, но това се дължи главно на лошото време в морето. През последната седмица на ноември морето между турския бряг и най-близките гръцки острови са прекосили 5000 мигранти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама