Петокласниците в София – малко над средното ниво по четивна грамотност

21:45, 17 дек 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петокласниците в София минават с малко средното ниво за страната по четивна грамотност. Това сочат резултатите от националното външно оценяване сред 5079 петокласници от 272 училища в цялата страна. Резултатите представиха от образователното министерство.

Средният резултат е 16.77 пункта от общо 30, а София стига до 16.77.

Най-добре са се представили учениците във Варна – 19.70 точки и Смолян – 19.68. Най-слаби са резултатите в Шумен- 13.78 пункта.

Оценяването е на база тест, състоящ се от три текста. Проверката пък включва способностите за откриване и извличане на информация, за обобщаване и тълкуване и за осмисляне и оценяване. Най-големи затруднения показва децата при третия компонент.

Без затруднения са се справили 75 на сто от децата, 18 процента са имали трудности, а едва 7 процента са показали, че надхвърлят изискванията.

От МОН обобщават, че най-сериозни трудности са имали петокласниците при създаването на кратки свободни текстове, а различията в справянето са сериозни в зависимост от говоримия език в семейството. Най-слаби са резултатите на децата от ромския етнос и на тези с майчин език турски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама