Екипи на МВР ще регулират трафика през почивните дни по пътищата в страната

00:05, 24 дек 15 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с предстоящите празници и очакваното засилено движение екипи Пътна и Охранителна полиция ще регулират трафика по пътищата на страната, подпомагани от Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и пътноподдържащите фирми.Това съобщават от МВР.

50 екипа на Пътна полиция и Охранителна полиция ще бъдат разположени по републиканската пътна мрежа, за да съдействат за ограничаване движението на тежкотоварни автомобили, още 200 ще регулират трафика на възлови места в страната. В усилията за гарантиране на повече безопасност по пътищата ще се включат и 700 служители на АПИ, които ще дежурят по празниците.

Интензивно е движението на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата.

Движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 12 тона е ограничено по автомагистралите и натоварените пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Въведеното ограничение е за часовете между 16 и 21 часа и обхваща следните участъци от републиканската пътна мрежа:

-Автомагистралите;

-път I-1 Видин – Ботевград;

-път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;

-път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

-път I-5 Русе - Велико Търново;

-път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;

-път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

-път II-18 Околовръстен път София;

-път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

-път II-86 Пловдив - Смолян;

-път II-99 Бургас - Царево.

Същата организация в движението ще бъде въведена и в последния ден от почивните празнични дни – на 27 декември 2015 г. /неделя/ и 3 януари 2016 г. /неделя/ от 14 часа до 21 часа. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За повишаване безопасността на движение при засиления трафик през Владая на 30 декември от 12 до 16.30 часа ще има две ленти за движение в посока София – Перник на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от кръстовището за Рударци до бензиностанцията на „Петрол“. На 24 декември и на 31 декември от 8 до 14 часа в същия участък отново ще има по две ленти за движение в посока София – Перник.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Всички областни дирекции на МВР ще осигурят максимален брой екипи и служители. 1150 пожарникари и спасители ще бъдат денонощно на разположение в 215 точки на страната с готовност да се намесят в критични ситуации. Те са оборудвани със 161 специализирани автомобила и 6 тежки машини за извличане на аварирали автомобили

Екипите на полицията ще подпомагат организацията на движение с цел облекчаване на трафика на 29 и 30 декември 2015 г. и на 3 януари 2016 г. Контрол от тяхна страна ще бъде осъществяван през останалите от почивните дни.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. От Пътна полиция напомнят шофьорите да карат внимателно и със съобразена с метеорологичните условия скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“ за организацията на движението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама