Пламена Кирова: Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници

07:45, 24 дек 15 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници през годината. Той е посветен на дома и огнището, разказа за Topnovini.bg главният уредник в отдел „Етнография” при Регионален исторически музей – Бургас Пламена Кирова.

На Бъдни вечер на трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Задължително се приготвят сарми, пълнени чушки и компот от сушени плодове. 

„Приготвя се също обреден хляб или пита, в която трябва да има скрита пара. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството, след което питата се разчупва, като първото парче се оставя пред иконата на Богородица. След това се раздава и на останалите членове от семейството”, обясни още Пламена Кирова.

На Бъдни вечер трапезата не се раздига. На следващия ден – 25 декември, вече се отгоява. Постите са свършили. Младите семейства отиват на гости на своите кръстници и родители.

„Младата булка се връща в бащиния си дом. Тогава на трапезата трябва да има обикновено кокошка. На 25 декември е първият ден от Коледа, като празникът се състои в три дни – последният е на 27-ми, когато се отбелязва големият християнски празник Стефановден”, добави Кирова.

Стефановден е денят на Свети Стефан. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Обредната трапеза на този ден включва свинско с кисело зеле и баница с месо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама